Agencija za upravljanje lukama: Dobar početak godine za pretovar žitarica

Agencija za upravljanje lukama zabeležila u prva tri meseca ove godine 3.7 miliona tona pretovarenog tereta na rekama u Srbiji, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Najčešće pretovarana roba su šljunak, pesak i kameni agregati, sa učešćem od 32 odsto u ukupnom pretovaru.

Na drugom mestu su nafta i naftni derivati sa 16.5 odsto učešća, a ostali rasuti tereti, odnosno mineralna đubriva i industrijska so, su na trećem mestu sa 11.8 odsto učešća, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Žitarice su na četvrtom mestu i u ukupnom pretovaru u prvom kvartalu ove godine su učestvovale sa 11.2 odsto, dok je ugalj na petom mestu sa 10.5 odsto.

Najveći rast zabeležen je kod žitarica, gde je, nakon dužeg nepovoljnog perioda, u prva tri meseca ove godine pretovareno 412.000 tona, dok je 2023. godine u istom kvartalu pretovarena 31.000 tona ove vrste robe.

Pretovar šljunka, peska i kamenih agregata veći je za 56 odsto u poređenju sa prva tri meseca prošle godine, prevashodno zbog realizacije infrastrukturnih projekata Vlade Srbije, ističe se u saopštenju.

U međunarodnom putničkom saobraćaju Agencija je do 1. aprila evidentirala 24 pristajanja kruzera i 3.509 putnika.

Broj putnika veći je za tri odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu i to devet.

U Novom Sadu zabeleženo je šest pristajanja, u Golupcu pet, dok su u Donjem Milanovcu ostvarena četiri pristajanja.

Očekuje se da će u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni broj putnika porasti za 10 odsto, odnosno da će Srbiju posetiti 200.000 turista sa kruzera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik